top of page

Een authentieke uitstraling dankzij uitgewassen beton


Uitgewassen beton | Geborsteld beton

Een speciale uitvoering van de klassieke betonvloer is geborsteld of uitgewassen beton. De variant wordt vooral buiten geplaatst bij de aanleg van een oprit of terras. In de toplaag van uitgewassen beton zitten steentjes verwerkt die je ziet aan de oppervlakte, dit zorgt voor een subtiel reliëf in het beton. Dit grindeffect geeft een authentieke, landelijke uitstraling.


Aanleg uitgewassen beton

Vooraleer de betonlaag gegoten wordt, is het belangrijk dat er een sterke fundering voorzien wordt als basis. Bij de aanleg van een oprit of terras is een stabiele en stevige ondergrond dan ook vereist.


De fundering heeft ongeveer een dikte van 20 centimeter, bestaande uit meerdere lagen. De ondergrond en belasting kunnen een invloed uitoefenen op de dikte van de fundering. Wanneer de fundering er ligt, komt er nog een laag steenpuin overheen te liggen. Hierna wordt de betonmortel gestort, dit is meestal een laag van zo’n 15 tot 20 centimeter dik.


Na een nachtje rusten wordt het uitgewassen beton met een hogedrukreiniger afgespoten en geborsteld. De betonlaag die niet uitgehard is, wordt tijdens deze stap verwijderd en is zorgt voor het zichtbare reliëf in de toplaag. Ten slotte krijgt het uitgewassen beton nog een beschermingslaag over zich heen.


Tal van afwerkingsmogelijkheden

Een grote troef bij uitgewassen beton zijn de vele afwerkingsmogelijkheden die je hebt om zo de uitstraling te bekomen die jij verkiest.


Eerst en vooral kan je het soort granulaat kiezen die verwerkt wordt in het beton. Het uiterlijk van de toplaag wordt grotendeels bepaald door de soort, grootte en kleur van de steentjes. Populaire opties hiervoor zijn grind, basalt en zandsteen. Nog andere mogelijkheden zijn dolomiet, witte graniet of vittel.


Daarnaast heb je ook de mate en spreiding waarin de steentjes in de toplaag te zien zijn. Hierbij zijn er drie verschillende mogelijkheden: micro-, normaal- en ruwer geborsteld. Helemaal op het einde kan je er zelf nog voor kiezen om kleurstof toe te voegen aan het betonmengsel.


Heel wat mogelijkheden en dus is het aangeraden om beroep te doen op een expert voor de ideale toepassing. Aarzel dus niet om contact op te nemen met Betonwerken Careye voor een optimale uitvoering van je uitgewassen beton. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte via offertes@betonwerkencareye.be.
1 Comment


vagem74169
Jul 04

Découvrez notre équipe passionnée et professionnelle dédiés à l'éducation à l'environnement et à la création d'espaces naturels.Nous offrons des services de qualité et des conseils d'experts en « rewilding » pour créer des espaces naturels dédiés à la biodiversité.Profitez également de nos animations pour tous, petits et grands, pour sensibiliser à la nature et à l'environnement.Contactez-nous pour en savoir plus sur nos services !

https://www.beewildnature.fr/

Like
bottom of page